LithiumWerks

Neste generasjon lithium-ion batterier


LithiumWerks har basert sin batteriteknologi på grunnforskning fra MIT (Massachusetts Institute of Technology). For å utvikle batteriteknologi til å dekke stadig høyere krav fra industrien måtte man ned på nano nivå. Nanophosfate teknologien som ble resultatet har vist seg å fungere bedre på stort sett alle parametere enn dagens batterier.

Faktorer som forlenger levetiden:

  • LithiumWerks har en patentert Nanophosphate™ teknologi som sørger for ekstrem ytelse og lang levetid. Den sykliske levetiden hvor man lader batteriet opp/ut 100%  ligger på rundt 5000 ganger, det vil si en levetid på rundt 13 år om batteriet lades opp/ut en gang hver dag. Ingen sulfatering som på blybatteri, batteriet kan lades mye eller lite, ofte eller sjelden uten at levetiden påvirkes. Selv på slutten av levetiden vil batteriet være like sprekt, den indre motstanden i batteriet endres minimalt selv om kapasiteten reduseres.
  • En annen faktor er at internt i batteriet er det elektronikk som passer på at cellene er perfekt balansert og kutter utlading ved alt for dyp utlading, den kutter også ladingen om spenningen blir for høy, altså ingen skadelig dyputlading og ingen skadelig lading.

Sikkerhet:  

  • Vanlig lithium Ion batterier kan være farlig om de ikke behandles riktig, de har brennbar elektrolytt som kan gi kraftig reaksjon. LithiumWerks Nanophosphate™ har en sikker teknologi så det er ingen fare for eksplosive gasser eller brann.

 

 

 

Nanophosphate™ teknologien som benyttes av LithiumWerks gjør batteriene spesielt egnet der hvor det er krav til lang levetid og/eller høy last, de benyttes også ofte i stedet for superkondensatorer. Batteriene sveiser vi sammen i serie og parallell til ønsket spesifikasjon. LithiumWerks batteriene kan ofte lades med en vanlig billader, men konferer med oss på forhånd.

 

Egenskaper:

Typebetegnelse Volt Kapasitet Lengde Diameter Vekt i gram Maks kontinuerlig strøm Maks peakstrøm i 10 sek
APR18650M1B 3,3 1200mAh 64,95 18,30 39,5 30A 50A
ANR26650M1B 3,3 2600mAh 65,15 25,96 76 50A 120A

Levetid:

Batteriene har betydelig lenger levetid enn andre LiION batterier, enten de benyttes i syklisk drift eller i back-up. Batteriene kan benyttes til alle typer back-up hvor man under normale forhold kan forvente en levetid på 10 år+. I syklisk drift så kan det ofte være krav til rask opplading og mange opp/utladinger. LW cellene kan lades opp på 15 minutter og vil ha en levetid på over 4000 opp/utladinger selv ved harde sykluser. Det Norske forsvaret har testet batteriene under meget harde forhold og fikk batteriet til å leve i 6000 sykluser før det var nede i 50% kapasitet.

Syklingstesten under viser hvor mange opp/utladinger batteriet tåler til 100% utlading.

 

Power:

Lithium nanofosfat teknologien fra LithiumWerks er i stand til å levere høyere strøm enn noen andre LiION batterier på markedet. Batteriene passer perfekt i krevende applikasjoner til alle typer motor drift og andre typer last hvor man har trenger en strøm kilde som kan gi høye pulser, som bl.a. laser. ANR26650 cellen (2,6ah, 3,3 V) som kan gi hele 120 amp i 10 sekunder erstatter i mange tilfeller super kondensatorer.
Cellen kan avgi 50 amp kontinuerlig.

Impedansen i cellene består stort sett uforandret livet ut, på denne måten vil utstyret fungere like bra, om enn litt kortere tid når batteriet nærmer seg levetidens slutt. Man behøver ikke dimensjonere opp batteripakken, og får ikke øket varmeproblem etter hvert som batteriet blir eldre.

 

Lading:

Ladetiden kan ofte være kritisk, med LW cellene kan batteriene lades til 80% på 12 minutter. Sammenligner man med vanlig standard Nicd batterier så lades de på 14-16 timer. Cellene lades til 3,6 volt med CC, deretter lades de med CV til strømmen går under 50mA. Under den påfølgende vedlikeholdsladingen setter man spenningen til 3,45VPC (-20°C til 60°C ).

 

Sikkerhet:

LithiumWerks nano fosfat er av de sikreste LiION batteriene på markedet. Ved ekstrem oppheting vil vanlige Liion batterier bli termisk ustabile og man får såkalt "Thermal Runaway", en kraftig ukontrollerbar eksplosjon. Utsettes LW batteriene for det samme vil ventilen løse ut og batteriet dør.

 

Hva med punktering?
Punkteres batteriene risikerer man en kraftig eksplosjon på vanlige Li-ion batterier. Batterier fra LithiumWerks vil avgi litt røyk før de dør, men de eksploderer ikke: Last ned video her (3,5mb).

Se hva som skjer med standard Li-ion batterier her: Last ned video (3,5mb).


Demo
Killacycle gikk fra 0-250kmh på 8,168 sekunder. Last ned video her (21,5mb)
Vedlagte video viser et tidligere rekordforsøk hvor motoren tilslutt eksploderte.


Produkter:
ANR26650M1-B
ANR18650
Material safety data sheet (oppdatert juni 2013)

 

Fra presse og radio: 
A123 på NRK "Verd å vite" (6,4 MB MP3 format - du må høyreklikke og trykke "lagre som") 
Benytt disse 6 minuttene, ganske nyttig. 

A123 i Ingeniørnytt (PDF-fil)

A123 i Elektro (PDF-fil)